
معرفی همایش:
میدانیم که اقتصاد به دو بخش کلی تقسیم میشود: بخش مالی و بخش واقعی. در یک کلام محوریت بخش واقعی و سختافزاری اقتصاد، تولید به معنای اعم آن است و بخش مالی شامل کلیه رویههای پولی و سرمایهای است که در واقع قسمت نرمافزاری محسوب میگردد. در نتیجه، ماموریت بخش مالی اقتصاد بهینهسازی فرآیندها در راستای ارتقای بخش واقعی اقتصاد است. همچنین روشن است که در این تقریر کلان، موتور پیشبرنده اقتصاد تولید خواهد بود.
در ایران یکی از ابرچالشهای امروز، اقتصاد میباشد که در سالهای اخیر تبدیل به اولویت اول کشور شده است. طبعاً این چالش بزرگ عواملی دارد که در تقسیمبندی اولیه، شامل عوامل داخلی و خارجی میشود. این تقسیمبندی به معنای گسسته بودن عوامل داخلی و خارجی نیست، بلکه هر دو دسته عوامل، با هم گره خورده چالش بزرگ اقتصاد را ساختهاند. اما کلیت این عوامل را میتوان از دو زاویه داخل و خارج نگریست. طبعاً اگر مشکلی در داخل نباشد زمینه مقابله خارجی نخواهد بود. عکس این گزاره نیز به نوعی صادق است.
مجموعه عوامل مخرب اقتصادی- چه خارجی و چه داخلی- هر دو بخش واقعی و مالی اقتصاد را هدف گرفته است و مقابله با هر دو دسته عوامل در اولویت میباشد. اما در این همایش به منظور ایفای نقش متخصصانه در حوزه مالی بینالملل، صرفاً رویارویی با عوامل خارجی مقصود ماست. یکی از خلأهایی که در نقشه کلان اقتصاد به چشم میآید، عملکرد عقبمانده بخش مالی اقتصاد است که از اثربخشی مطلوب خود فاصله دارد. در نتیجه، ضروری است در عرصه مالی بینالملل به صورت منسجم وارد شد و صحنهآرایی آن را به صورت یکپارچه و نظاممند مطالعه کرد تا بتوان نظام چالشها و فرصتهای موضوع را در شاکله مالی بینالملل صورتبندی نمود. این فرصتها و چالشها سطوح گوناگون دکترین، سیاست و اجرا شامل میشود. این هدف جز از راه دستیابی به انبوه دانشی که محتواهای دقیق علمی را کنار هم قرار دهد، کسب نخواهد شد و قالب همایش با تجمیع ایدهها و مسئلهشناسی از افراد مختلف جهت تحصیل چنین انبوهی کاملاً کارآمد خواهد بود. طبعاً نقشآفرینی نخبگانی نیز با دو بال تبیین کارشناسانه مسئله، شناسایی راه حل و در ادامه، طراحی راهکارهای نوین بر اساس ظرفیتهای موجود انجام میپذیرد.
و اما رویکرد همایش؛ میدانیم که نسخه اصلی و راهگشای اقتصاد بیمار ما تولید میباشد. تولید است که اقتصاد را مصونیت میبخشد. همچنانکه درونزایی و بروننگری از دکترینهای اقتصاد مقاومتی است، میبایست آن را در مجموعه اقتصاد کشور چنین معنا کرد که در یک افق کلان به سمت گسترش تعاملات تجاری جهانی که بر افزایش سطح تولید ملی پایهریزی شده است، حرکت کنبم. این مهم رویکرد همایش را آشکار میسازد و آن پشتیبانی از تولید ملی است.
آنچه که باید در معرفی همایش تاکید کرد، کاربردی بودن محتوای همایش است. طی این سالها همواره به صورت کلی در این موضوع سخن رانده شده است. طبعاً قرار نیست کاری تکراری انجام شود. آنچه که امروز مورد نیاز است، ضروت نظامسازی تجارب ارزنده در این حوزه و یکپارچگی آنها در لایههای مختلف اقتصاد است، به نحوی که سرریز آن تبدیل به سیاستهای سازنده اقتصادی شود.
با مقدمه مذکور، جایگاه این همایش در بخش مالی اقتصاد قرار دارد که به شناسایی کاربردی و مقابله با عوامل خصمانه خارجی مشکل اقتصاد، میپردازد (مالی بینالملل). با توجه به تبیینی که گذشت، ملزم به ذکر موارد زیر میشویم.
محورهای کلان همایش
سیاستگذاری مالی
ایجاد عملکرد منسجم در سطح جهانی نیازمند ثبات مدیریت مالی حاکمیتی (Government Finance) است. لزوم نگاه ناظر، قانونگذار و کلان زمینه اصلاحات ساختاری و گسترش پویایی در لایه مالی بینالملل (International Finance) را ایجاب میآورد. اساساً سیاستسازی از اوّلیّات عملکرد هماهنگ دستگاه اقتصادی است که در بخش مالی نیز بارز است.
نهاد بانک و خصوصیات آن در مبادلات پولی داخلی و بینالمللی
یکی از حوزههای بسیار گسترده تجارت بینالملل مربوط به مبادلات جهانی ارزی است که بالاترین متولی آن بانک مرکزی میباشد. چالشها و راهبردها از این زاویه نیز نیازمند تجمیع نظر و بازنگری در سطوح کاربرد و سیاست است. این محور از منظر مالی شرکتی (Corporate Finance) نیز جهت تبادلات گسترده بینالمللی اهمیت دارد.
تجارت نفتی و مدیریت مالی آن
یک بخش دیگر در مالی حاکمیتی ایران، نفت است که به دلیل فرآیندهای پرچالش فروش در شرایط تحریمی و ابتنای بودجه عمومی بر آن، شاید بتوان معضل اصلی اقتصاد داخل را تحریم نفتی دانست. با این حساب لازم است کلیه مسائل قراردادی، فرآیند گام به گام تامین مالی و انتقال پولی و همچنین راهکارهای بلندمدت و کوتاهمدت، پرریسک و کمریسک، فردمحور و فرآیندمحور و... را در این سطح از تجارت جهانی به صورت تجمیعی و تخصصی گردآوری نمود. استحاله نوینی در چرخه پول داخل لازم است که کمینه شدن فروش نفت به این مهم ضرورت بخشیده است.
همایش تحریم اهداف همایش
۱. مدیریت دانش
یکی از شیوه های متداول ورود به عرصه های نوین مدیریت دانش است که تحریم باتوجه به نظام مسائل جدیدی که دارد، می توان در آن با ایجاد انبوه دانشی از راه شبکه تجارب مختلف، بدین نسخه عمل نمود.
۲. تجمیع راهکارهای موجود و تولید راهکار های اصیل
تجمیع راهکارهای علمی زمینه کل نگری در این عرصه را فراهم می آورد که در گام بعد مسیر تولید و تاسیس راهکار های تحریم ناپذیر را هموار خواهد کرد.
۳. طبقه بندی
رسیدن به کثرت راهکارها ما را در طبقه بندی و چند لایه دیدن موضوع تحریم یاری می کند. و این مهم جز با تمرکزگرایی در این حوزه تحصیل نمی گردد.
۴. ایجاد نقطه اثر
این هدف مهم ترین است. باید بتوان در نقطه نهایی کارآمدی دانش انباشته شده را ظهور داد. طبعا پس از پالایش نهایی نتایج، بایستی هر کدام را به نهاد مرتبط معرفی و زمینه اجرای آن را به طور حداکثری و در حد توان فراهم کرد.
مأموریت ما: ماموریت این همایش، هدایت جنبه های نوین بنیه دانشی موجود به سمت مقابله با تحریم های مالی است که بایستی کارکرد عملی آنها به طور اثربخش نمود یابد.
مقاله خود را ارسال کنید
برگزار کننده: گروه مالی دانشکده معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق(ع)
دانشگاه امام صادق(ع)
تهران، پل مدیریت، دانشگاه امام صادق(ع)